sosea
CONTACT CENTER
021-211.12.88

Despre Turcia-tara celor 3 mari

Republica Turcia se intinde pe 2 continente, Asia si Europa, si beneficiaza de litoralul a 3 mari: Marea Mediterana, Marea Egee si Marea Neagra. Datorita pozitiei geografice privilegiate intre Europa si Asia, Turcia a fost un important centru de comert si patria unor civilizatii importante.

Mustafa Kemal Ataturk a reprezentat parintele Republicii Turcia moderne. Pentru cetatenii turci, Ataturk – „Tatal Turcilor” – semnifica si azi, marele reformator. Ataturk a fost un dictator moderat, implementand diferite reforme in Turcia moderna: respectarea si incurajarea proprietatii private, trecerea de la alfabetul arab la alfabetul latin, introducerea dreptului la vot al femeilor si dreptul de a fi alese in parlament, desfiintarea legii arabe si implementarea codurilor civile, penale si comerciale (inspirate din diverse tari din Europa – in jurul anilor 1920-1930).

Incredibil este cum povestesc turcii din ziua de azi, cu mandrie si bucurie in glas, despre conducatorul lor Ataturk, apreciind ce a reprezentat pentru ei, si mai ales, importanta existentei lui: „Nu stim ce ar fi fost Turcia azi, daca nu ar fi fost Ataturk”. Acestea reprezinta cuvintele unui tanar turc, student, care vorbeste cu patos si mandrie despre tara lui.

Antalya, oras in sudul Turciei, situat la poalele muntilor Taurus, pe litoralul Marii Mediterane, este o zona extrem de cunoscuta pentru turism, insa pentru turci, in afara de turism, Antalya reprezinta si zona tarii unde se produce aproximativ 80% din necesarul de fructe si legume al populatiei (populatia Turciei este in jur de 80 milioane de locuitori).

Impresionant pentru Antalya a fost dezvoltarea zonei turistice, gravitand in jurul aeroportului din oras, ce deserveste zonele: Lara, Kundu, Belek, Kemer, Alanya si Side. Pentru turisti, Antalya este un oras nou, cladiri noi, in culori calde. Se spune ca Antalya beneficiaza de peste 300 de zile insorite pe an. In acest sens, pe aproape toate cladirile in culori pastelate se pot observa instalatii de panouri solare, care absorb energia darnica a soarelui.

In jurul Antalyei turistii pot realiza o multitudine de activitati: scuba diving in Kemer, vizite la diverse sit-uri arheologice, rafting, jeep safari, croaziere pe Marea Mediterana, ocazia unica de a admira panorma orasului Antalya, din Kemer, de la altitudinea de 2365 m, pe varful muntelui Tahtali – Taurus, etc.

Nu este de ratat o seara specific turceasca, la un han traditional: Sarapsa Han – Caravansarai. In vremuri demult uitate, hanul Sarapsa reprezenta un loc unde negutatorii si caravanele lor se puteau opri in siguranta in drumul lor dinspre Alanya spre Konya. Acum Hanul Sarapsa a fost renovat si este un restaurant care ofera meniuri specifice turcesti, impreuna cu un spectacol de dansuri traditionale si dansuri speciale „dans din buric – belly dance”. Totul pentru a va transpune in diverse stadii ale culturii si variate momente ale civilizatiei turce.

Antalya este renumita si pentru impatimitii de shopping, beneficiaza de o multitudine de mall-uri si magazine intime, unde poti lua pulsul comerciantilor locali si ai posibilitatea de a experimenta arta negocierii. In magazinele locale, in medie produsele se pot achizitiona cu un discount fata de pretul afisat intre 50-80%.

In jurul Antalyei te poti bucura de plajele generoase, cu nisip fin ale Larei, de apa cristalina si plajele cu pietricele din Kemer, impreuna cu peisajul incredibil al muntilor Taurus din spate si aroma fina a padurilor de conifere, de spatiile extrem de bogate si verzi ale hotelurilor din Belek.

Turcia se recomanda tuturor familiilor cu copii, pentru orice buzunar si pentru orice gust. Hotelurile ofera extrem de multe facilitati pentru copii: de la meniuri personalizate pana la luna park si o multitudine de jocuri si activitati. Grija hotelierilor pentru o vacanta reusita a familiilor se poate observa cu ochiul liber, se poate aprecia si contoriza ca un obiectiv general, implicatia fiind desavarsita.

Turcia se recomanda si cuplurilor in cautare de relaxare la hoteluri unde spa-ul se redefineste prin calitate si finete, sau, care tanjesc dupa linistea unei zile de plaja, urmata de distractia din cluburi, sau a celor care cauta aventura si sunt fascinati de vizite in diverse sit-uri pline de istorie si legende.

Curiosi? O experienta de neuitat! Mergeti in Turcia in vara 2011
http://www.travelpage.ro/oferte/1/tip_turism=extern-_-tara=turcia

Sa ne auzim cu bine,
Pe curand,
Sorina Nistor

Leave a Reply