Santorini

Insula Santorini (Sfanta Irina) isi are denumirea de la biserica de pe insula, numita Aghia Irini de greci si Santa Rini de marinarii straini. Povestea insulei Santorini este povestea unui vulcan care a erupt avand ca efect scufundarea in mare a partii centrale a insulei, eveniment din care s-a nascut legenda ca Santorini este de fapt Atlantida. Monument de arhitectura si geologie, insula reprezinta emblema vizuala a Greciei - un spatiu care s-a nascut prin disparitia unei civilizatii. Santorini este formata dintr-un grup de 5 insule mai mici, care au aparut in urma eruptiei devastatoare din sec al 15 lea i.Hr..
• Localizare: Santorini este o insula din Marea Egee si face parte din arhipelagul Insulele Ciclade, sau Perlele Marii Egee.
• Suprafata: 96 km² , iar linia de coasta este de 18 km.
• Relief: Plajele intinse din partea de est, unele nisipoase (de culoare neagra, rosie sau alba), iar unele cu pietricele, intra in opozitie cu partea vestica, unde linia de coasta este abrupta. In urma eruptiei vulcanice s-a format laguna Caldeira ce masoara aproximativ 12 pe 7 km si este adanca de vreo 400 metri. Apa are irizari de verde, bleu si albastru inchis.
• Clima: Insula Santorini are un climat asemanator cu toate insulele din arhipelagul Ciclade: veri calduroare si uscate si ierni blande cu precipitatii slabe. Anul poate fi impartit in doua sezoane principale, si anume sezonul cald si uscat, ce dureaza de la inceputul lunii aprilie si pana la sfarsitul lunii octombrie, si sezonul rece si ploios ce tine din noiembrie pana la sfarsitul lunii martie. In perioada estivala, temperaturile variaza intre 17°C si 29°C.
• Pricipalele orase: Cel mai mare oras este Fira (capitala insulei), unde ajung majoritatea curselor de feribot. Alte localitati de pe insula Santorini sunt: Emporia, Imerovigli, Kamari, Pyrgos, Oia, Therasia.
Informatii utile: 
Fus orar: GMT + 2 ore.
Moneda: Drahma (GRD), EURO.
Prefix: 00 30 22860.
Telefoane utile:
Ambasada Romaniei in Republica Elena: 00 30210 677.4035, 672.8875, 672.88.79.
Aeroport: 00 30 22860 31525, 31538
Autoritatea Protuara: 00 30 22860, 22239
Politie: 00 30 22860 22649.

Mijloace de transport:
Extern: Legatura cu Insula Santorini se poate face din Portul Pireu (Atena) cu feribot normal sau cu feribot rapid, de la 7 am pana la 8 pm, dar si cu avionul.
Intern: Drumurile sunt foarte stramte, de aceea, mijlocul de transport preferat este cel cu magarusul. Se pot inchiria masini si scutere.
Atractii turistice:
Vulcanul este unul dintre cele mai vizitate locuri din zona. Accesul turistilor este facilitat de croaziere zilnice, iar traseul cuprinde: vizita la vulcan, izvoarele termale - unde turistii pot inota, si Thirasia, unde se poate inota si lua pranzul.
Pe Insula Santorini se afla un sat- castel, Pyrgos, care este celebru pentru ca are mai multe biserici (75) decat case.
Pe cel mai inalt varf din Santorini se afla Manastirea Profetului Ilias, unde in fiecare an, pe 20 iulie are loc o importanta serbare religioasa.
Fira este capital insulei si este localizata in partea vestica a insulei, la 10 km de portul principal, Athinios. Este asezata intr-un perete vulcanic, pe o faleza inalta de 260 m. De la Athinios la Fira se poate ajunge in trei moduri: fie urcand cele 600 de trepte, fie calare pe magarusi, fie mai comod, cu funicularul. Casele albe, cu acoperisuri rotunjite, sunt despartite de stradute inguste si serpuite, care duc spre magazinele si tavernele din oras.
Statiunea Oia, localizata la 11 km de orasul Fira, este construita pe panta stancii. Oia este una din putinele asezari care a reusit sa-si pastreze atmosfera traditionala cu o arhitectura ciudata, avand casele ingropate in lava vulcanului.
Statiunea Kamari, situata in partea sudica a insulei, a fost complet reconstruita dupa cutremurul din 1956 si a devenit cel mai important punct al insulei dupa declinul orasului Akrotiri in antichitate.
Colonia Akrotiri, situata la sud de orasul Fira, este una dintre cele mai importante asezari pastrate din preistorie, datand din Epoca Neoliticului, si ofera cele 43 de vetigii ale orasului Minoan distrus in jurul anului 1500 i.Hr. de catre o eruptie a vulcanului de pe Thira.
Thira antica, localizata pe muntele Mesa Vouno, este un loc de un mare interes arheologic care a fost ocupat de fenicieni, dorieni, romani si bizantini. Ansamblul cuprinde grupuri de case, piete, bai, teatre, sanctuare, morminte ale perioadei stravechi si clasice si vestigii din vremea crestinismului timpuriu. Pe stancile din jur se afla inscriptionate, in alfabetul antic din Thira, numele Zeului Apollo si ale altor barbati.
Fabrica de vinuri Boutari, creata de faimosul proprietar de vinuri, ofera turistilor oportunitatea de a admira procesul de fabricatia, precum si degusta sau cumpara vinuri.

Muzee: Muzeul Arheologic (Fira), Muzeului Preistoric ( Fira), Megaro Gyzi (Fira), Argyros Mansion sau Muzeul lui George Emanuel Argyros (Mesaria) - resedinta fostului proprietar de pamant din Santorini si Muzeul Naval din Oia.

Plaje: Printre cele mai bune plaje sunt: Plaja Kamari (Denumita si Armeni, localizata la 10 km sud-est de Fira), Plaja Perissa (Situata la 15 km sud-est de orasul Fira), Plaja Rosie/ Red Beach (Situata in apropiere de Akrotiri), Plaja Alba, Paradise, Cape Columbo, Vourvoulou. Monolithos. Fira nu are plaja, dar se mandreste in schimb cu o viata de noapte foarte activa, de la cafenele, taverne si discoteci).

Nightlife: In majoritatea barurilor, tavernelor si cluburilor intrarea este libera, se inchid tarziu si se deschid la fel de tarziu, in jur de ora pranzului. In multe seri se organizeaza concerte live, unplugged, cu muzica buna. In Santorini preturile sunt mai mari decat in Grecia continentala si in restul insulelor.

Limbi vorbite: limba oficiala este greaca, iar cele mai importante limbi ale minoritatilot sunt: albaneza, aromana, bulgara, macedoneana si turca. 

Religii: In jur de 95% din populaţie apartine Bisericii Ortodoxe Grecesti, dar pe langa ortodoxism, in Grecia există si comunitati musulmane, catolice, protestante si iudaice.

Festivaluri si sarbatori: La fiecare sfarsit de saptamana, de la incheierea vinificarii si pana la sfarsitul sezonului turistic, are loc “sarbatoarea demonstrativa a vinului”. Principalii vinificatori au programe speciale de degustari, muzica si mancare prin care se celebreaza incheierea vinificarii.

Gastronomie/ produse locale: Datorita pamantului fertil de aici, Santorini este renumita pentru legumele sale unice, cum ar fi: vinetele albe, rosiile mici (cherry tomatoes), mazare sau fava. Printre delicatese de remarcat sunt pestele, salata, musacaua din vinete si legume, dovlecei rotunzi umpluti si fructele de mare (caracatita in sos de ceapa sau scoici cu orez si struguri). Pe Thira nu exista sursa de apa potabila; in schimb strugurii mici din soiul Assyrtiko, culesi din viile pitice, dau unul dintre cele mai apreciate vinuri dulci din lume, Vinsanto. Alte vinuri locale: Boutari (Megalochori), Antoniou (Megalochori), Canava Roussos (Mesa Gonia), Koutsoyannopoulos (Mesaria), Santo Wines (Pyrgos), Sigalas (Ia). 

Standard electric: 220V (50Hz).
Kamari (statiune)
• Localizare: Statiunea Kamari este situata in partea sudica-estica a insulei Santorini, la 10 km sud de orasul Fira.
• Scurta descriere: Statiunea a fost complet reconstruita dupa cutremurul din 1956 si a devenit cel mai important punct al insulei dupa declinul orasului Akrotiri in antichitate. Plaja este formata din pietricele rotunde, iar nisipul este aproape spre negru, apa este foarte curata si limpede. In centru se gasesc restaurante, taverne, baruri si magazine diverse.
• Clima: veri calduroare si uscate si ierni blande cu precipitatii slabe. Anul poate fi impartit in doua sezoane principale, si anume sezonul cald si uscat, ce dureaza de la inceputul lunii aprilie si pana la sfarsitul lunii octombrie, si sezonul rece si ploios ce tine din noiembrie pana la sfarsitul lunii martie. In perioada estivala, temperaturile variaza intre 17°C si 29°C.
Fira (oras)
• Localizare: Orasul Fira este capitala insulei si este localizat in partea vestica a insulei, la 10 km de portul principal, Athinios.
• Scurta descriere: Fira este asezat intr-un perete vulcanic, pe o faleza inalta de 260 m. De la Athinios la Fira se poate ajunge in trei moduri: fie urcand cele 600 de trepte, fie calare pe magarusi, fie mai comod, cu funicularul. Casele albe, cu acoperisuri rotunjite, sunt despartite de stradute inguste si serpuite, care duc spre magazinele si tavernele din oras.
• Clima: veri calduroare si uscate si ierni blande cu precipitatii slabe. Anul poate fi impartit in doua sezoane principale, si anume sezonul cald si uscat, ce dureaza de la inceputul lunii aprilie si pana la sfarsitul lunii octombrie, si sezonul rece si ploios ce tine din noiembrie pana la sfarsitul lunii martie. In perioada estivala, temperaturile variaza intre 17°C si 29°C.
Imerovigli (statiune)
• Localizare: Imerovigli este un sat traditional, aflat in prelungirea orasului Fira.
• Scurta descriere: Numele locatiei vine de la cuvantul "vigla", care inseama “zi”. La intrare in sat se afla o piatra imensa, denumita Skaros. In urma cutremului din 1956, Skaros, pe care era situat un castel, s-a deprins de tarm.
• Clima: veri calduroare si uscate si ierni blande cu precipitatii slabe. Anul poate fi impartit in doua sezoane principale, si anume sezonul cald si uscat, ce dureaza de la inceputul lunii aprilie si pana la sfarsitul lunii octombrie, si sezonul rece si ploios ce tine din noiembrie pana la sfarsitul lunii martie. In perioada estivala, temperaturile variaza intre 17°C si 29°C.

Perissa (statiune)
• Localizare: Statiunea Perissa este situata la 15 km sud de orasul Fira.
• Scurta descriere: Perissa este o statiune aglomerata in perioada estivala, avand o plaja lunga si cu nisip negru. Constructiile din zona sunt ridicate recent pentru acomodarea turistilor, ceea ce explica discrepanta dintre Perissa si vecinatatile locuite. De aici se poate ajunge la Thira antica, localizata pe muntele Mesa Vouno, care este un loc de un mare interes arheologic.
• Clima: veri calduroare si uscate si ierni blande cu precipitatii slabe. In perioada estivala, temperaturile variaza intre 17°C si 29°C.

• Firostefani (statiune)
• Localizare: Statiunea Firostefani este situata la nord de Fira, separandu-le doar un cartier.
• Scurta descriere: Statiunea ofera cateva hoteluri, restaurante si magazine. Intre Firostefani si Imerovigli se gaseste manastirea Agios Nikolas.
• Clima: veri calduroare si uscate si ierni blande cu precipitatii slabe. In perioada estivala, temperaturile variaza intre 17°C si 29°
Perivolos – plaja intre Vlihada si Perissa.
Oia (oras)
• Localizare: Statiunea Oia este localizata la 11 km de orasul Fira.
• Scurta descriere: Oia este construita pe panta stancii si este una din putinele asezari care a reusit sa-si pastreze atmosfera traditionala cu o arhitectura ciudata, avand casele ingropate in lava vulcanului.
• Clima: veri calduroare si uscate si ierni blande cu precipitatii slabe. In perioada estivala, temperaturile variaza intre 17°C si 29°

Megalohori (sat)
• Localizare: Statiunea Megalohori este situata pe costa vestica a insulei Santorini.
• Scurta descriere: Megalohori este unul dintre cele mai traditionale sate din insula, unde exista un castel venetian si numeroase biserici.
• Clima: veri calduroare si uscate si ierni blande cu precipitatii slabe. In perioada estivala, temperaturile variaza intre 17°C si 29°

Galerie poze: